20 травня 2024 року library@pdmu.edu.ua (0532) 52-17-33

Василя Кричевського ми знаємо, як видатного українського архітектора, маляра, графіка, художника декоративно-ужиткового мистецтва, мистецтвознавця, педагога, колекціонера, фундатора стилю українського модерну в національній архітектурі, одного з засновників і першого обраного ректора Української академії мистецтв, автора дизайну національного герба України «Тризуб» і перших українських грошей, почесного члена Української вільної академії наук у США, академіка, професора, доктора мистецтвознавчих наук, заслуженого діяча мистецтв, патріарха великої мистецької родини Кричевських.

У 2023 році минуло 150 років як народився один із найунікальніших митців в історії України. У різних містах України цьому ювілею була приурочена низка заходів: відкриття виставок, презентація фільму, наукові читання, творчі зустрічі тощо. А на завершення ювілейного року світова спільнота отримала шикарний дарунок від дослідника й шанувальника творчості Василя Кричевського, українського видавця з Харкова Олександра Савчука – альбом «Василь Кричевський: орнаментні композиції».

Презентація видання відбулася в нашому місті у приміщенні Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Саме у Полтаві збудовано одну з найкращих будівель за проєктом Василя Григоровича – Будинок Полтавського губернського земства, нині це – Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського. Видавець Олександр Савчук провів справді колосальну роботу аби цей альбом побачив світ. В Україні йде війна. Пошук матеріалів, спонсорів – це все потребувало титанічних зусиль. І позначення на палітурці «Видано під час війни» змушує зупинитися й замислитися... У альбомі подано близько 200 унікальних взірців орнаментів, що зберігаються в музеях України, та приватних колекціях. Автор видання  несе почесну місію – зберегти й відновити історичну пам’ять про талановитого патріарха української культури. Долучаємось до цієї місії і ми!

Книгозбірні ПДМУ надзвичайно пощастило отримати у подарунок це видання від ректора нашого університету, професора Вячеслава Ждана. Запрошуємо на науковий абонемент бібліотеки!