20 травня 2024 року library@pdmu.edu.ua (0532) 52-17-33
8 травня - День памʼяті та примирення

8 травня, у День памʼяті та примирення, українці вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його.

Друга світова війна була одним із найкривавіших та найбільших збройних конфліктів в історії людства. Участь у ній брали понад 60 держав. Бойовими діями були охоплені Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Загинуло майже 80 мільйонів людей. Україна була одним з основних полігонів Другої світової війни, простором, де тоталітарні режими – нацистський і радянський вчиняли масові злочини.

Відзначати День памʼяті та примирення 8 травня – європейська традиція пам’яті про Другу світову війну, яку незалежна суверенна українська держава послідовно впроваджує після Революції гідності. Третій рік поспіль українці проводять цю памʼятну дату в умовах повномасштабної війни рф проти України. Цю війну називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Чимало її жахіть стали реальністю в Україні внаслідок воєнних злочинів російської армії і керівництва держави-агресора. Сьогодні ця війна порушила питання виживання української нації, Європи зокрема, та всього цивілізованого світу загалом.

Детально, на основі історичних розвідок, розсекречених архівних документів, спогадів очевидців дізнаємося в яких арміях та на яких фронтах українці боролися з нацизмом; наскільки Україна постраждала під час Другої світової війни; чому Європа обрала саме 8 травня як памʼятну дату; як радянський режим сформував культ перемоги, а російська політична диктатура використовує його сьогодні у своїй хижацькій пропаганді – в інформаційних матеріалах Українського інституту національної памʼяті.

Війна знову забирає життя…Вдячні українці, рідні, друзі ніколи не забудуть героїчного подвигу воїнів ЗСУ. Наша безмежна шана полеглим Героям! Вони з честю виконали свій чоловічий, громадянський, військовий обов’язок і поклали найдорожче – власне життя за батьківську землю.

Ми пам’ятаємо! Ми боремося! І ми мусимо перемогти заради наших дітей, заради справедливості, заради майбутнього!!!